Suzana Jovanovic

Foto – Jan Krijtenburg

Suzana Jovanovic – schilderen ( autodidact; studeerde filosofie )

Geboren en getogen in Servië ( voormalige Joegoslavië ) ben ik al van kleins af aan begonnen gezichtsuitdrukkingen aandachtig te observeren en op papier vast te stellen. Vooral sociale positie van mijn oma vond ik zeer verontrustend en kreeg behoefte om mijn mening daarover op doek zichtbaar te maken, hopend om langs deze weg de wereld te kunnen verbeteren.

Op mijn 12de heb ik mijn weg als surrealist ingeslagen, waarbij alle elementen symbolische betekenis kregen. Ik was nooit angstig voor autoritaire opa of op latere leeftijd van andere machthebbers, en voelde dat mijn missie is om meeste onrechtvaardigheden proberen recht te zetten. Vandaar dat ik anti-racisme campagne op mijn doeken voer, anti-uithuwelijken van meisjes…

Gelukkig hebben mijn werken ook positieve en inspirerende boodschap, waarbij ik sterke personen glorificeer en zet ze op piëdestal. Dat is mijn eigen mythologie, mijn goden en godinnen, dansende feeën…

In mijn recente schilderij ” Birds Goddess” beeld ik jongedame uit Syrië af. Omcirkeld door mooie, kleurrijke vogels, met een nest en eieren op haar hoofd. Dit model glorificeer ik tot godin, omdat zij enorme innerlijke kracht uitstraalt…als vluchteling uit verwoeste Syrië, waar ze veel familieleden en vrienden kwijtgeraakt is, probeert zij in Nederland haar leven weer op te bouwen. Zij is top student, netjes opgevoed, zeer respectvol en heel positief. Eitjes op haar hoofd zijn symbool voor het nieuwe leven.

Bijna al mijn werken zijn conceptueel en in dienst om mijn boodschap over te brengen betreffend externe of onze innerlijke wereld.

Grote voorbeelden in de kunstwereld – Rembrandt en István Sándorfi.

Als kunstenaar ben je vanzelfsprekend een dromer, je creëert je leven zo spannend, complex en onwerkelijk hoe je ook met penseel of potlood te werk gaat. Vaak niet even pragmatisch zoals dat van jou verwacht wordt. Nog vaker word je ontmoedigd en geadviseerd om ermee te stoppen, want hoe ver kan je met kunst komen. Daar ben ik juist trots op mijzelf, hoe vaker ik ontmoedigd wordt, hoe meer dromen dat ik waar maak.

Als klein meisje van vijf jaar oud riep ik dat ik later in Nederland ging wonen en Rembrandt ging zien. Toen mensen mij vroegen waarom ik niet zoals alle andere meisjes kan zijn, riep ik hard en trots: “Omdat de wereld vol is met andere meisjes, ik wil Suzana zijn”. Daar ben ik trots op, op mijn integriteit, op mijn persoonlijke kracht en op wat mooie prestaties, natuurlijk. Wat geweldig dat ik door het Rijksmuseum ben gevraagd om te exposeren met twee van mijn schilderijen ( van juli t/m september 2019 ).

Wat ontzettend mooi dat ik door het museum Jan Cunen in Oss ook uitgenodigd was om een maand lang met meerdere schilderijen te exposeren. Recent werd ik door het gemeente Woensdrecht genomineerd voor Promotieprijs en met trots mag ik benoemen dat mijn schilderijen internationaal met eerste prijs zijn bekroond keer op keer en wat ben ik dankbaar dat ik tijdens landelijke schilderswedstrijd “Project Rembrandt” de finale heb behaald

Life is good zolang je naar jezelf luistert en in jezelf gelooft!

Wat zou ik nog willen realiseren? – Ik ben heel ambitieus

Website: suzanasjuart.com/
Facebook: www.facebook.com/Suzana-Sju-Art

Geef een reactie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print
Schrijver

Kristel Dewaele

In het dagelijkse leven is Kristel Dewaele °1972 liefhebbende echtgenote, moeder van twee prachtige kinderen

Kunstschilder

De Palma Eleonora

Eleonora De Palma, geboren te Maaseik groeide op in Maasmechelen bij haar ouders in het

Kunstschilder

Sylvie Verbist

Ik ben geboren te Turnhout in 1970 en heb 25 jaar in Wellen (Limburg )gewoond,

Kunstschilder

Maurien Bart

Van kind af aan was ik al veel aan het tekenen, zo vaak dat ik