Kalmès Joelle

Joëlle Kalmès, opgeleid in Specialisatie Toegepaste Grafiek en Vrije Grafiek, heeft waarschijnlijk in de genen de liefde voor schoonheid van gebouwen en kunst meegekregen: als dochter van en zus van een architect.

Ze vertrekt voor haar kunst van de blik van de statige standbeelden. Deze bijzondere observanten worden als het ware beschouwd als bevoorrechte getuigen die turen naar voorbijgangers en omgeving. De kunstenaar stelt hierbij het huidige selfie-era in vraag en dwingt de kijker tot bewustwording van locaties door deze te observeren vanuit het blikveld van het standbeeld dat vaak op de mooiste pleinen een ereplaats toebedeeld krijgt.

De kleur van de werken zijn helemaal niet voor de hand liggend maar lijken door de juiste combinaties zeer vertrouwd: gele lucht, blauw gras, rood water… intrigerend en tegelijk rustgevend.

Via een palletmes en een zelf ontworpen gereedschap van trespa worden de schilderijen opgebouwd. Er wordt geen penseel of verfborstel gebruikt. De eindlaag krjgt diepte door de vele onderlagen tijdens de intuïtieve zoektocht naar de juiste kleurverhoudingen en energie. De perspectieven worden niet nagemeten om de kracht van het werk te bewerkstelligen en de kunstenaar een zo vrij mogelijke hand te gunnen.

Fier op realisatie van enkele succesvolle tentoonstellingen met lovende kritieken! In 2021 volgt een tentoonstelling in Knokke ‘Seasight Rendez-vous’ over de beelden aan de Belgische Kust en in 2023 staat een tentoonstelling met maar liefst 45 werken gepland.

Verdere toekomst? Eigen kunstatelier en tentoonstelling in buitenland

Beeld op de Sint-Quintinus Kathedraal vanaf de Vismarkt (Beeld: Graaf van Loon)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print
Kunstschilder

Hilde Houbrechts

Ikaros: Als je zo ver gaat als Ikaros dan verbrand je, dan sterf je. Toch

Kunstschilder

Natasja Delanghe

Kunst zit in het bloed. Dat was bij mij niet anders. Met het automatisme van

Kunstschilder

Frank Van Herck

Encyclopedia (2012, olieverf op doek) is een tweeluik dat is ontstaan in de context van