Luk Gybels

Luk Gybels (Hasselt, 1961) is een haikudichter. “Ik had de haikumicrobe als student al te pakken, in 1987 na een voordracht en een tentoonstelling rond het werk van haikuboegbeeld Bart Mesotten in de Provinciale Bibliotheek van Limburg.” In 2013 sloeg de liefde opnieuw toe, en sloot hij zich aan bij de haikukern Limburg en het Haikucentrum Vlaanderen en Nederland.

Luk: “Een haiku is een Japans versje van drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Het is een zintuiglijke waarneming van een eerder banaal iets, maar op zulke manier bekeken en beschreven dat het een verrassend iets wordt.”

“In 2014 won ik de twaikuwedstrijd van Van Dale. Op de haikuwedstrijd naar aanleiding van de jaarlijkse haikudag in Wilrijk, bevond ik me in 2015 onder de laureaten.”

Dat jaar debuteerde hij ook met zijn veelgeprezen haikubundel ‘Het kleine meisje dat meisjes tekent.’ In 2016 volgde zijn tweede haikubundel ‘Zwart op wit, haiku’s’.

‘Met zijn debuutbundel ‘Het kleine meisje dat meisjes tekent’ heeft Luk Gybels het haiku-genre opnieuw gedefinieerd,’ zo schrijft de Nederlandse site www.poezieverrijkt.nl over de Vlaamse dichter.
“Mijn haiku’s zijn gepubliceerd in verschillende tijdschriften en verzamelbundels. Ik las eigen werk tijdens de opening van Oxfam Bookshop Hasselt (2015) en werkte, tijdens de week van de poëzie (2016), met kinderen van de derde graad van de lagere school De Krullevaar (Hasselt) rond haiku. In 2017 nam ik deel aan een panelgesprek over het wezen van de haiku tijdens de jaarlijkse haikudag in Wilrijk.”

Naar aanleiding van 25 jaar Japanse Tuin in Hasselt flankeerde in 2017 op de binnenplaats van het Nationaal Jenevermuseum werken van studenten van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten haiku’s van Luk Gybels.
Een exemplaar van zijn eerste bundel bevindt zich in het stadhuis van het Japanse Itami: in het kader van een uitwisselingsproject voor studenten overhandigde men het in 2016 als relatiegeschenk aan de burgemeester van de Japanse zusterstad van Hasselt.

“Ter gelegenheid van de Internationale Haiku Dag verscheen op 17 april 2019 in de Nederlandse editie van Dagblad Metro (met een oplage van een half miljoen exemplaren) een paginagroot interview met Amsterdammer Robin Kerkhof, hoofdredacteur van Poezieverrijkt.nl, waarbij Kerkhof mij prijst als de ‘haiku-held’ die hem inspireerde. Enkele van mijn haiku’s staan afgedrukt bij het artikel.”

telkens is ze er
als erwtensoep heerlijk geurt
oma zaliger

ze betast zijn bips,
frunnikt aan zijn pantalon
de mond vol speldjes

tuinen verderop
hoor je het gulle stuifmeel
aan de niesbuien

met zoveel worden
keren ze ons de rug toe
in het boekenrek

de bovenbuurvrouw –
wel duizend hakjes heeft ze
en laminaatvloer

’s avonds verlaat hij
voor het leven getekend
fier de tattooshop

waar zijn dochter is –
vraagt hij het prinsesje
bij de verkleedkoffer

Begin 2020 bracht hij zijn zevende bundel uit ‘Focus op haiku’. Zijn werk is online verkrijgbaar, onder andere via de site van bol.com.
https://www.bol.com

Foto Chretien PAESEN

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print
Kunstschilder

Patrick De Vliegher

Hoewel het van de kleuterklas geleden was dat ik nog een penseel in de hand

Kunstschilder

Hilde Moreel

Ik ben Hilde, geboren in 1967. Ik kwam in contact met verschillende vormen van kunst.

Kunstschilder

Christine Morren

Specialiteit : Vooral schilderen. Ook beeldhouwen. De artistieke genen heb ik van mijn papa geërfd. Hij

Kunstschilder

Jeroen Van Gysel

Ik maak schilderijen met als basis oude foto’s die ik vind op het internet, die