Tania Menten

Onder haar auteursnaam ca1000 -lees camille- zoekt zij de schoonheid van imperfectie. Zij verbloemt niets. Haar beelden zijn rauw. En toch is haar poëzie niet zwaar. Wie haar kent, weet dat Tania Menten een aanhanger is van “omdenken”, “manieren van denken om problemen tot mogelijkheden te transformeren”, zoals Berthod Gunster het zegt.

Wat dat omdenken precies in haar persoonlijke leven teweegbracht, staat beschreven in hoofd vol poppetjes hart vol gaten, de dichtbundelwaarmee zij in 2017 debuteerde. Een hart met letterlijk een gat er in gaf aan chronische vermoeidheid jarenlang vrij spel. De poppetjes in haar hoofd vatten de essentie in elke ervaring en situatie. Naast de fysieke en mentale gevolgen beschrijft ca1000 de kracht en de meerwaarde die pijn en verlies met zich meebrengen. 

Dezelfde humoristische ernst –of ernstige humor- zet de toon in de ca1000 prentenboekenreeks. Kinderen en dieren zijn volgens ca1000 natuurlijke “omdenkers”. Zij doet dan ook een beroep op de kinderen om de dieren en de grote mensen te helpen om elkaar goed te begrijpen.

In haar laatste dichtbundel vers gevist bekijkt ca1000 de wereld door de ogen van de dieren. Maatschappijkritisch en tegelijk met een hoge dosis humor toont zij hoe zij de toekomst ziet. Met vers gevist inspireert ca1000 veganisten en vegetariërs. Onder het motto “ook veganisten lusten boursin” mikt ca1000 niettemin vooral op vleeseters die hun voedingspatroon drastisch –doch eenvoudig- willen veranderen. Met haar verplantaardigde recepten reikt zij op www.ca1000.be gezonde en simpele vegan alternatieven voor klassieke gerechten aan. “Wat vegans (w)eten” is de naam van haar alternatieve, doch snelgroeiende face”kook”groep.

Ben je nieuwsgierig naar de publicaties van ca1000, of naar het verhaal achter haar verklankte auteursnaam, haar schrijfstijl of haar levenswijze? Naast een heleboel plantaardige recepten, zero waste tips en maatschappijkritische blogs lees je alles wat je wil weten op www.ca1000.be.

wijsheid (gedicht uit hardslag, nog niet gepubliceerde dichtbundel)

wat zou
jij doen
als jij
mij was
je keek
hoopvol
snakkend
naar uitsluitsel
gewaarborgd
door wijsheid
ik wist
eenduidigheid
bestaat niet
geen enkel antwoord
geeft rust
hulpeloos
ontdaan
zonder stilstaan hoop of overweging
gaf ik je
het enige dat ik kon bedenken
een vraag
de juiste
zo bleek
want toen
zag jij
het antwoord
een mogelijkheid
jouw stelligheid

Citaat uit het voorwoord van hardslag (dichtbundel die nog moet uitkomen)

“Ik verzamel stukjes en beetjes realiteit. Geen absolute waarheid, geen blijvend inzicht, geen zuiver weten of pure werkelijkheid. In mijn gedichten steek ik de wereld zoals ik die ervaar. Nu op dit moment. Het is de werkelijkheid waargenomen door mijn zintuigen en vervolgens gefilterd door het ritme van mijn hart. Soms scherp, soms zacht, soms vaag en zelfs heel zwaar. Radeloos word ik. Onwetend ben ik. Er is die vragende intonatie. Maar soms weet ik het precies. De werkelijkheid is herkenbaar en nu en dan heel erg treffend en zelfs al eens van een collectieve aard. Ik zie, ik proef, ik hoor, ik ruik en bovenal ik voel en word gewaar. Het is net die ervaring die zichzelf schrijft. In het moment, niet later. Later is de ervaring vervlogen en zijn er geen woorden meer. Ook geen herinneringen. De hartslag van daarnet is nu verdwenen.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Print
Kunstschilder

David Kuppens

Als 8-jarige tekende hij op asfalt tijdens een braderie in zijn dorp, waar hij werd

Kunstschilder

Frank Van Herck

Encyclopedia (2012, olieverf op doek) is een tweeluik dat is ontstaan in de context van

Beeldhouwer

Jos Bollen

Ik omschrijf me graag als een rasechte Lummenaar wiens tijd door schilderen en beeldhouwen wordt

Kunstschilder

Benjamin Casiano

De kunstenaar Benjamin Casiano uitte al in zijn jeugd diepe emoties op doek en papier.